Förutom mitt eget skrivande arbetar jag även med andras.

2016 började jag experimentera med pedagogik och skapande, och sen dess har jag hållit mängder av kurser, cirklar, workshops och skrivgrupper.

Vad kan jag?

Det jag är bra på är att skapa upplevelser av det roliga i att uttrycka sig konstnärligt med ord. Kursen förvandlas till tryggt rum för kollektivt skapande, där deltagarna skriver tillsammans, stöttar varandra, samtalar, vågar öppna sig och dela med sig av texter, tankar, dikter och känslor. Jag kan skapa små världar där man trivs!

Jag har stor erfarenhet av att jobba med människor som aldrig förut provat skapande skrivande, inte växt upp utbildade hem, känt sig misslyckade i skolan, aldrig känt att kultur är något för mig – och få dem att slappna av och våga försöka. Med stor pedagogisk verktygslåda jobbar vi bort prestationsångest och den dömande yttre blickens rätt och fel, bra och dåligt. Vi gör skrivandet socialt och lekfullt, och utforskar tillsammans sätt att skriva inifrån, med lusten som motor. Språkpolisen sitter i fängelse. På mina kurser går det bara att göra rätt!

Boken ”Dikter och tankar om mod och våld” är en samling på 65 texter av barn och unga jag genom skrivarverkstäder och redaktörsarbete var med om att skapa, som en del av Navestad Mot Våld. Foto från releasefest 24/10/17
2018-2023 drev jag på tisdagskvällar den skrivande ungdomsverksamheten Unga Poeter, på uppdrag av Norrköpings Fritidsgårdar
4/5/23 höll jag och konstnären Ylva Sahlström i en kreativ kväll på Arbrå Fritidsgård där vi med skapande i ord och material hjälpte tonåringar designa sina egna EPA-dekaler.
Hösten 2019 till våren 2020 ledde jag en skrivarcirkel på Norrköpings stadsbibliotek. Ur den växte textsamlingen ”Vi lyfter pennan”. Foto från releasefest 20/10/20.

Vad får deltagarna?

Den som aldrig provat får ett bra första möte med skapande skrivande, känslan av ”va, att det här är ju något jag kan göra!?” Den som redan är inne i skrivandets värld får utvecklas, vässa sin penna, testa texter på en trygg publik.

Alla deltagare får vara med om att förvandlas till en grupp som skapar, har roligt tillsammans, öppnar sig inåt mot varandras världar, skriva av sig, skratta, biland gråta, våga, slappna av och få ord på saker de själva inte visste att de kände. Deltagarna får ofta syn på saker i sitt eget liv, och ibland nya vänner.

Gåvan att skriva kreativt, på sina egna villkor, inifrån sig själv, innebär utökat livsrum. Ett starkt, fritt språk ökar dina chanser i samhället. Orden är allas. Självförtroendet att använda dem för att uttrycka sig är det inte. Att sprida skrivglädje är därför ett jämlikhetsskapande, demokratiserande arbete.

Har du en fråga eller vill anlita mig för ett uppdrag?

Kontakta mig på jesper.lundby@gmail.com